انجیر
گیاهان دارویی - انجیر
درخت انجیر که نام لاتین آن فیکوس میباشد از خانواده موراسه و دارای ۶۰۰ گونه میباشد که اغلب انواع آن وحشی یا زینتی هستند، مانند درخت معروف به درخت کاتوچو که هم زینتی است و هم صنعتی. فیکوس بنگالنسیس و فیکوس رلیگیوزا انواع زینتی این گیاه میباشند که در تزئینات و به عنوان گیاه آپارتمانی مصرف زیاد دارند.
انجیر
انواعی که در باغبانی از نظر مصرف میوه آن مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از فیکوس کاریکا، فیکوس پالماتا و فیکوس پودوکاریکا. فیکوس کاریکا همان انجیر معمولی است که به عنوان میوه مورد استفاده قرار میگیرد. ولی فیکوس پالماتا و فیکوس پودوکاریکا بیشتر برای تلقیح انواع انجیر خوراکی کاشته میشوند.
وطن اصلی درخت انجیر در دنیای قدیم یعنی اروپا- آسیا در نواحی مدیترانه و در ایران روستای سمنگان یا سمغان میباشد و به همین جهت آن را جزء میوههای مناطق نیمه گرم طبقهبندی میکنند. درخت انجیر بویژه نوع خود رو یا کوهستانی آن که به انجیر کوهی مشهور است بسیار قدیمی است. یکی از رویشگاههای انجیر خودرو یا کوهی قهستان و جنوب خراسان و منطقه زیبد است. آثار این درخت در آخر عهد دوم (کرتاسه) دیده شده و در عهد چهارم در اطراف دریای مدیترانه مورد کشت قرار گرفتهاست. در مصر از ۲۸۰۰ سال قبل از میلاد مسیح کاشت درخت انجیر مرسوم بودهاست. در حال حاضر بزرگترین انجیرستان دیم جهان در استان فارس و در شهرستان استهبان قرار دارد.
مشخصات گیاه شناسی انجیر
ارزش غذایى انجیر
برخى خواص غذایى انجیر
- انجیر سدیم و چربى ندارد و مانند سایر میوهها بدون کلسترول است.
- 40 گرم انجیر تازه با یک چهارم لیوان از خرد شده آن، معادل یک واحد میوه است.
- 5/1 عدد انجیر خشک معادل یک واحد میوه یا 15 گرم کربوهیدرات است.
- انجیر، فیبر غذایى بالایى دارد و هر واحد آن 20 درصد نیاز روزانه را تأمین مىکند که بیش از هر نوع میوه تازه یا خشک مىباشد.
- انجیر بیش از سایر میوهها املاح دارد.
خواص دارویی انجیر
- انجیر تعریق بدن را زیاد مىکند.
- ادرار آور است.
- حرارت بدن را کاهش مىدهد.
- چاق کننده است و براى آنهایى که مىخواهند وزن اضافه کنند بسیار مفید است. بدین منظور مىتوان آن را با شیر مخلوط کرد و در بین غذاها خورد.
- انجیر (تازه یا خشک) یبوست را برطرف مىکند.
- جوشانده انجیر خشک درمانکننده التهاب مجارى دستگاه تنفسى، کلیه، ذاتالریه، ذاتالجنب، سرخک، مخملک و آبله مىباشد.
- جوشانده غلیظ انجیر خشک براى رفع سرماخوردگى بسیار مفید است و غرغره کردن آن گلودرد را برطرف مىکند.
- انجیر براى درمان سوءهاضمه مفید است.
- سوپ انجیر بسیار مقوى است و براى افزایش شیر در زنان شیرده مفید است. براى تهیه سوپ، انجیر نرسیده را با گوشت بپزید.
- یکى از داروهاى بسیار مؤثر براى درمان آرتروز و درد مفاصل، مخلوط شیر بز و انجیر سیاه مىباشد. این مخلوط سموم مختلف را از بدن خارج کرده و درد را از بین مىبرد.
- انجیر را مىتوان همراه با میوههاى دیگر مصرف کرد. انجیر با میوههاى اسیدى مانند پرتقال و گریپفروت سازگار نیست.
- انجیر براى آنهایى که قند خونشان پایین مىآید و یک دفعه احساس ضعف مىکنند مناسب است. زیرا قند آن به سرعت در روده کوچک جذب مىشود.
- هضم انجیر آسان است و مصرف آن براى بچهها و اشخاصى که از بستر بیمارى برخاستهاند و دوره نقاهت را مىگذرانند بسیار مفید است.
- سرشار بودن انجیر از پتاسیم،تأمینکننده سلامتى کودکان ضعیف و کمخون و بىاشتهاست.
فواید انجیر خشک
- انجیر خشک درمان کننده نفخ و باد معده مىباشد.
- انجیر خشک نسبت به انجیر تازه 5 برابر بیشتر کالرى دارد.
- انجیر خشک داراى مقدار زیادى آهن مىباشد.
فواید برگ انجیر
- ممکن است با خودتان فکر کنید که برگ انجیر به چه دردى مىخورد. در بعضى از کشورها، برگ انجیر، جزوى از غذا مىباشد.
- برگ انجیر براى دیابتىها مفید است و مقدار انسولین تزریقى مورد نیاز براى شخص دیابتى را کم مىکند.
- برگ انجیر به پایین آوردن ترىگلیسیرید خون کمک مىکند.
- نعمات خداوند بسیار زیاد است به هر نعمتى که نگاه کنید مىبینید براى همه ما خوب و مفید است. اما نباید هیچگاه این اصل را فراموش کنیم که «کم بخور، همیشه بخور»