گیاهان دارویی

معرفی گیاهان دارویی و روش مصرف

گیاهان دارویی

معرفی گیاهان دارویی و روش مصرف

گیاهان دارویی

این وبلاگ به معرفی و نحوه مصرف گیاهان دارویی میپردازد. کلیه مطالب این وبلاگ از وب سایتهای معتر اقتباس گردیده و با ترجه مطالب وب سایتهای غیر فارسی زبان میباشد.

آخرین مطالب
پربیننده ترین مطالب
محبوب ترین مطالب

انجیر

يكشنبه, ۱۵ شهریور ۱۳۹۴، ۰۵:۵۶ ب.ظ

گیاهان دارویی - انجیر

درخت انجیر که نام لاتین آن فیکوس می‌باشد از خانواده موراسه‌ و دارای ۶۰۰ گونه می‌باشد که اغلب انواع آن وحشی یا زینتی هستند، مانند درخت معروف به درخت کاتوچو که هم زینتی است و هم صنعتی. فیکوس بنگالنسیس و فیکوس رلیگیوزا انواع زینتی این گیاه می‌باشند که در تزئینات و به عنوان گیاه آپارتمانی مصرف زیاد دارند.

انجیر

انواعی که در باغبانی از نظر مصرف میوه آن مورد استفاده قرار می‌گیرند عبارتند از فیکوس کاریکا، فیکوس پالماتا و فیکوس پودوکاریکا. فیکوس کاریکا همان انجیر معمولی است که به عنوان میوه مورد استفاده قرار می‌گیرد. ولی فیکوس پالماتا و فیکوس پودوکاریکا بیشتر برای تلقیح انواع انجیر خوراکی کاشته می‌شوند.

وطن اصلی درخت انجیر در دنیای قدیم یعنی اروپا- آسیا در نواحی مدیترانه و در ایران روستای سمنگان یا سمغان می‌باشد و به همین جهت آن را جزء میوه‌های مناطق نیمه گرم طبقه‌بندی می‌کنند. درخت انجیر بویژه نوع خود رو یا کوهستانی آن که به انجیر کوهی مشهور است بسیار قدیمی است. یکی از رویشگاههای انجیر خودرو یا کوهی قهستان و جنوب خراسان و منطقه زیبد است. آثار این درخت در آخر عهد دوم (کرتاسه) دیده شده و در عهد چهارم در اطراف دریای مدیترانه مورد کشت قرار گرفته‌است. در مصر از ۲۸۰۰ سال قبل از میلاد مسیح کاشت درخت انجیر مرسوم بوده‌است. در حال حاضر بزرگترین انجیرستان دیم جهان در استان فارس و در شهرستان استهبان قرار دارد.

مشخصات گیاه شناسی انجیر

برگ درخت انجیر پنجه‌ای و دارای ۳ تا ۵ لوب می‌باشد. قسمتی که به اسم میوه انجیر معروف است و مورد تغذیه انسان قرار می‌گیرد در حقیقت میوه نیست بلکه زائده مجوفی است که گلهای انجیر به تعدادی زیاد در داخل آن قرار گرفته‌اند و مواد قندی در این زایده یا رسپتاکل جمع می‌شود. گلهای نر و گلهای ماده درخت انجیر از یکدیگر جدا ولی روی یک پایه یعنی در داخل رسپتاکل واقع شده‌اند و به عبارت دیگر درخت انجیر گیاهی است یک پایه.

اگر میوه انجیر را باز کنیم و به شکل یک سطح درآوریم گلهای نر که حامل دانه گرده هستند و در کنار و به طرف خارج صفحه واقع شده و گلهای ماده که حامل تخمدان و در صورت تلقیح شدن حامل بذر خواهند بود در وسط صفحه قرار دارند. تلقیح گلهای ماده انجیر بوسیله حشرات مختلف که مهمترین آنها حشره‌ای بسیار کوچک از خانواده کالسیدیده می‌باشد انجام می‌گیرد.

ارزش غذایى انجیر

انجیر، قند زیادى دارد. 50 درصد انجیر خشک را قند تشکیل مى‏دهد. همچنین منبع خوبى از پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر و ویتامین‏هاى C، B، Aاست. انجیر منبع غنى فیبر غذایى مى‏باشد. لیگنین یک نوع فیبر غذایى غیر محلول است که به مقدار زیاد در انجیر وجود دارد و نقش عمده‏اى در جلوگیرى و رفع یبوست دارد. انجیر منبع غنى فیبر غذایى و نیز منبع خوبى از منیزیم، کلسیم، فسفر و ویتامین‏هاى A، B، Cاست.

برخى خواص غذایى انجیر

  • انجیر سدیم و چربى ندارد و مانند سایر میوه‏ها بدون کلسترول است.
  • 40 گرم انجیر تازه با یک چهارم لیوان از خرد شده آن، معادل یک واحد میوه است.
  • 5/1 عدد انجیر خشک معادل یک واحد میوه یا 15 گرم کربوهیدرات است.
  • انجیر، فیبر غذایى بالایى دارد و هر واحد آن 20 درصد نیاز روزانه را تأمین مى‏کند که بیش از هر نوع میوه تازه یا خشک مى‏باشد.
  • انجیر بیش از سایر میوه‏ها املاح دارد.

خواص دارویی انجیر

  • انجیر تعریق بدن را زیاد مى‏کند.
  • ادرار آور است.
  • حرارت بدن را کاهش مى‏دهد.
  • چاق‏ کننده است و براى آنهایى که مى‏خواهند وزن اضافه کنند بسیار مفید است. بدین منظور مى‏توان آن را با شیر مخلوط کرد و در بین غذاها خورد.
  • انجیر (تازه یا خشک) یبوست را برطرف مى‏کند.
  • جوشانده انجیر خشک درمان‏کننده التهاب مجارى دستگاه تنفسى، کلیه، ذات‏الریه، ذات‏الجنب، سرخک، مخملک و آبله مى‏باشد.
  • جوشانده غلیظ انجیر خشک براى رفع سرماخوردگى بسیار مفید است و غرغره کردن آن گلودرد را برطرف مى‏کند.
  • انجیر براى درمان سوءهاضمه مفید است.
  • سوپ انجیر بسیار مقوى است و براى افزایش شیر در زنان شیرده مفید است. براى تهیه سوپ، انجیر نرسیده را با گوشت بپزید.
  • یکى از داروهاى بسیار مؤثر براى درمان آرتروز و درد مفاصل، مخلوط شیر بز و انجیر سیاه مى‏باشد. این مخلوط سموم مختلف را از بدن خارج کرده و درد را از بین مى‏برد.
  • انجیر را مى‏توان همراه با میوه‏هاى دیگر مصرف کرد. انجیر با میوه‏هاى اسیدى مانند پرتقال و گریپ‏فروت سازگار نیست.
  • انجیر براى آنهایى که قند خون‏شان پایین مى‏آید و یک دفعه احساس ضعف مى‏کنند مناسب است. زیرا قند آن به سرعت در روده کوچک جذب مى‏شود.
  • هضم انجیر آسان است و مصرف آن براى بچه‏ها و اشخاصى که از بستر بیمارى برخاسته‏اند و دوره نقاهت را مى‏گذرانند بسیار مفید است.
  • سرشار بودن انجیر از پتاسیم،تأمین‏کننده سلامتى کودکان ضعیف و کم‏خون و بى‏اشتهاست.

فواید انجیر خشک‏

  • انجیر خشک درمان کننده نفخ و باد معده مى‏باشد.
  • انجیر خشک نسبت به انجیر تازه 5 برابر بیشتر کالرى دارد.
  • انجیر خشک داراى مقدار زیادى آهن مى‏باشد.

فواید برگ انجیر

  • ممکن است با خودتان فکر کنید که برگ انجیر به چه دردى مى‏خورد. در بعضى از کشورها، برگ انجیر، جزوى از غذا مى‏باشد.
  • برگ انجیر براى دیابتى‏ها مفید است و مقدار انسولین تزریقى مورد نیاز براى شخص دیابتى را کم مى‏کند.
  • برگ انجیر به پایین آوردن ترى‏گلیسیرید خون کمک مى‏کند.
  • نعمات خداوند بسیار زیاد است به هر نعمتى که نگاه کنید مى‏بینید براى همه ما خوب و مفید است. اما نباید هیچ‏گاه این اصل را فراموش کنیم که «کم بخور، همیشه بخور»